11 Ağustos 2023 Cuma

Nikos Kapetanidis Eylem Derneğinden Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis'e Tarihi Sumela Çağrısı

#NikosKapetanidis Eylem Derneği, Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis'e bir mektup gönderdi. Mektupta, Lozan Antlaşması'nın imzalanmasının 100. yıl dönümü vesilesiyle Pontus Rumları için büyük öneme sahip Trabzon'u ziyaret etmesi çağrısında bulundu. Mektupta şu ifadeler yer almaktadır:

"Bu yıl, Lozan Antlaşması'nın imzalanmasının 100. yıl dönümü. Atalarımızın vatan topraklarından sürgün edilişinin 100. yılı.

Uzak Yunanlıların torunları olarak, hepimizin "Kavafis"e göre "hala kurtulacağımızı" düşündüğümüz, vatanı unutmamaktan asla vazgeçmiyoruz.


Çünkü efendim, vatan, rüyalarınızda melodilere ritim veren yerdir.

Vatan, asla orada yaşamadığınız halde sizi kayıp bir koyun gibi çağıran; taşlara, vadilere, dağlardaki bitkilere, yıkılmış harabelere, gömülü çan kulelerine, mezarlıklara, soluğu kesilirken denize dökülen kemiklere, dudaklarınızda "ah" ederek gemilerle ayrıldığınız kıyılara özlem duyulan o yerdir.


Vatan, her şey yabancı ve düşman görünse de, kutsal kemençenin ortaya çıkışıyla kara bulutların bir anda dağıldığı, Dionisos'un ilhamı ve Koribantların dansına dönüştüğü; adımlarıyla toprağı tarumar ettiği, ulaşılamaz ve dokunulmaz harmanlarda, son nefeslerdeki sarsıntılardır


Vatan, bizim için efendim, hiçbir zaman yabancı ve konuk olmamıza izin vermedi, ne kadar mantıksız ve tuhaf görünse de.

Biz birbirimizi tanıyoruz ve yerimiz bizi tanır. Anlaşmadan birbirimizi biliriz. Odisseus'u bekleyen bir başka Argos gibi, topraklarımız gelişimizi bekliyor.

Efendim ancak bu vatan, hepimizin, yaşayanların, ölülerin ve henüz doğmamışların her şeyini verdikleri Yunanistan'ın resmi adımlar atmasını bekliyor. Sadece onurumuzu vermedik.

Yaşadığımız sürgünde milli ve dini kimliğimizi koruduk, ve sizden karşılığını bekliyoruz.


Trabzon'a, Karadeniz'in kadim Rum şehrine, 15 Ağustos'taki en önemli milli ve dini bayramda gelmeniz gerekiyor.

Ekümenik Patrik Bartholomeos'un başkanlığında gerçekleşecek Patrikhane İlahi Ayinine, Yunan milletinin son sınırında yer alan kahramanların, Azizlerin ve İstiklal Kahramanlarının ana rahmi olduğumuz net ve yürekten ilgimizi göstermek için.


Yunan halkının son sınırında gerçekleşecek ve Ekümenik Patrik Bartholomeos tarafından yönetilecek bu ayine, kahramanlara, azizlere ve asil ruhlara yürekten ilgimizi göstermek için katılmalısınız.


Efendim, bu şehri gezip dolaşın, meydanında, tapınaklarında; Ayasofya, Panagia Hrisokefalou, Koruyucu Aziz Eugenius, Kutsal Theoskepasti Manastiri, Komnenos İmparatorluğu'nun surları, Daphnouda Limanı, Fronteri, yedi semti gezip dolaşın; Matsouka'ya, Dikaiosimo'ya, Laraçana'ya, yüksek çam ormanlarına, Spelia'ya, Sümela Manastırı'na gidin.


Efendim, Pyxitis'in kutsal suyunu için, Meryem Ana tarafından kutsanmış ve bir başka yerde olmayan tütsüyü koklayın ve karışık kokuları her şeyi sarıp sarmalayan bir doğanın sarhoşluğu içinde duyumsayın, unutmanın esaretine boyun eğmeyen bir doğanın sarhoşluğu içinde duyumsayın.


Efendim, bu Vatan, sizi çağırıyor. Yüz yıllık sessizlik çok fazla."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder