29 Mart 2024 Cuma

Michalis Charalambidis'in anısına: Özel bir arkadaş, özverili bir vatansever, mükemmel bir Yunan, harika bir insan

Her insan kaybı sizi şok eder.Ortodoks inancımız göç sahnesinde şunu söylüyor: "Ölümü düşündüğümde yas tutuyor ve ağlıyorum."  Bu şok, kendi halkınızdan biri söz konusu olduğunda daha büyük, Michalis Charalambidis söz konusu olduğunda ise aşılmaz, anlaşılmaz bir hal alıyor.  Özel bir arkadaş, özverili bir vatansever, mükemmel bir Yunanlı, harika bir insan.

Michalis Charalambidis, 1951 yılında Dedeağaç'ta, Türkiye'deki Helenizmin uğradığı soykırımın ardından bir milyon Yunanlı erkek ve kadının canını alan Pontuslu Noel Baba'dan gelen mülteci bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi.

Roma Üniversitesi'nde Siyaset ve Ekonomi Bilimleri okudu ve sosyoloji alanında yüksek lisans yaptı.  Diktatörlük sırasında zulüm gören kendisi, PAK üyesi olduğu İtalya'ya kaçtı.  Cuntanın devrilmesinin ardından Ağustos 1974'te Münih'te PASOK'un kuruluş bildirgesini yazan yedi kişilik grupta yer aldı. 1977'den itibaren PASOK Merkez Komitesi üyeliği ve İcra Kurulu üyeliği yaptı.  Ciddi siyasi anlaşmazlıklar nedeniyle 1999 yılında PASOK'tan ayrıldı.  Hiçbir zaman hükümette görev almadı, Andreas Papandreu'nun kendisini defalarca önermesine rağmen hiçbir zaman parlamento üyesi ya da bakan olmadı; saf, dürüst, entelektüel, yazar ve politikacı olarak kaldı.  Onun önemli müdahalelerinden biri, 1996 yılında PASOK'un 6. konferansında yaptığı konuşmaydı; burada 2010 yılında Yunanistan'da yaşanacak ekonomik krizden bahsetmişti, tahmin etmişti, pek çok kişi onun kehanet ettiğini yazmıştı!

Uluslararası Halkların Hakları ve Kurtuluşu Birliği'nin Yürütme Komitesi üyeliğinin yanı sıra Akdeniz Araştırmaları Vakfı'nda araştırmacı olarak görev yaptı.

 Pek çok kişi tarafından Michalis Charalambidis'in en büyük katkısı, 1994 yılında Parlamentonun yetmiş yıllık bir gecikmeyle 19 Mayıs'ın Soykırımı Anma Günü olarak tanınması yönündeki önerisini kabul etmesiyle Soykırımın tanınması önerisi olarak kabul ediliyor.

 Bundan önce, Mayıs 1985'te, soykırımın tanınmasını ana hedef olarak belirleyen Pontus Çalışmaları Merkezi Atina'da kuruldu ve PASOK'un "İtalyanlar" grubunun rolü, tanınma meselesini teşvik etmede bir katalizör oldu. .  Michalis Charalambidis liderliğindeki PASOK'un İtalya'daki bir örgütü olan "İtalyanlar", 1979'dan 1990'a kadar PASOK içinde ayrı bir ideolojik akım oluşturdu.  1983'ten itibaren "İtalyanlar" grubu siyasi faaliyetlerini Yunanistan'da yoğunlaştırdı.  Böylece 1983'te Charalambidis, Uluslararası Halkların Hakları ve Kurtuluşu Birliği'nin Yunanistan şubesini kurmaya başladı.

Charalambidis'in Soykırımın tanınması talebini kamuya açık bir şekilde formüle ettiği ilk metin Eylül 1986'da Eleftherotypia gazetesinde yayınlandı; metnin yayınlanmasından önce dönemin Başbakanı Andreas Papandreu'ya Türkiye hakkında yazılı olarak bilgi vermesi karakteristiktir. onu spam listesine aldı, hatta yok edilmesini planladı!  Yukarıdaki metninde Michalis Charalambidis, hem Yunan devletinin dayattığı unutulmaya hem de Pontusluların kimliğinin değişmesine veya tamamen kaybolmasına karşı bir direniş eylemi olarak Soykırımın tanınması konusunu gündeme getirmiştir.

 1988 yazında Selanik'te düzenlenen II. Dünya Pontus Kongresi bir dönüm noktasıydı.  Michalis Charalambidis, Bugünkü Pontus Meselesi başlıklı önerisiyle, Trakya kıyısında eski Sovyetler Birliği'nden Pontius'a ev sahipliği yapacak "Romanya" adlı bir şehrin kurulmasını önerdi ve bu öneri daha sonra 204 milletvekili tarafından desteklendi (! ) ancak devlet tarafından kesinlikle hiçbir şey yapılmadan.

 Aynı konferansta Michalis Charalambidis, dünyanın her yerindeki Pontus örgütlerinin temsilcileri huzurunda iddia sorununu, Soykırımın uluslararası tanınması konusunu gündeme getirerek, "Pontusluların hafıza hakkı"ndan söz ederken, kendi önerilerini de dile getirdi. Teklif delegelerin tamamı tarafından kabul edildi.  Daha sonra Andreas Papandreu'ya Soykırımın tanınması yönünde bir öneride bulundu ve 1 Nisan 1992'de yirmi iki PASOK milletvekili şu başlıkla bir yasa teklifi sundu: "19 Mayıs, Pontus Soykırımını anma günü olarak kabul edilmektedir."


PASOK'un Ekim 1993'te iktidara gelmesinin ardından, PASOK milletvekillerinin 19 Mayıs'ın Anma Günü olarak tanınmasına ilişkin yasa teklifi 9 Aralık 1993'te yeniden sunuldu.
 İçişleri Bakanlığı'nın "19 Mayıs Pontus Soykırımı'nı anma günü olarak kabul edilir" başlıklı yasa teklifi, 19.05.2015 tarihinde toplanan Kamu Yönetimi, Kamu Düzeni ve Adalet Daimi Komitesi'ne işlenmek ve tartışılmak üzere sunuldu. 10 ve 17 Şubat 1994'te yetkili Bakan Yardımcısı ve Michalis Charalambidis'in huzurunda.

 Nihayet 24 Şubat 1994'te Yunanistan Parlamentosu 19 Mayıs gününü "Pontus Rumlarına Yapılan Soykırımı Anma Günü" olarak belirlemeye karar verdi.

 Michalis Charalambidis ayrıca Kıbrıs meselesinde ve kayıp kişiler meselesinde, Trakya'da ve Ege'de, Makedonya'da, Aşağı İtalya'nın Yunanca konuşulan bölgelerinde ulusal egemenliğin savunulması konusunda da aktifti; kalkınma, tarım ve turizm sektörleri hakkında yazdı. uluslararası ortamda ise Ermenilere, Süryanilere, Kürtlere, Afrika'da, Güney Amerika'da, Asya'da mazlum halklara yönelik girişimler geliştirdi.  1986 yılında Cenevre'de İnsan Hakları Komitesi'nde yaptığı konuşmayla Kürt meselesini ilk kez BM'ye taşıdı, ardından da sürekli müdahaleleriyle Pontus meselesini BM'ye taşıdı.  Aslında bunların birçoğu, soykırımın yabancı parlamentolar ve gezegenin her yerindeki kurumlar tarafından tanınmasıyla sonuçlandı.

 Michalis Charalambidis, 27 Mart öğleden sonra aniden bu hayattan ayrılmadan birkaç saat önce bile aktif bir entelektüeldi.

Cesaret ve cesaretle, bilgi ve düşünceyle, analiz ve derin siyasi formasyonla, nezaket ve dürüstlükle, yaratıcı ve üretken söylemle etkinlikler, tartışmalar, konuşmalar düzenleyerek Helenizm ve bölge halklarının sorunlarını gündeme getirdi.  Herkesten aldığı kabule bakılırsa, siyasetin tüm yelpazesi tarafından tanınan özellikler.

 
Üretken biriydi ve birçok dile çevrilen kitapları arasında şunlar yer alıyor:

- Yeni doğu sorunu.  Türk sorunu.  İnsani Yunanistan

- Makedonluk, Yunanlık, evrensellik Orta Balkan Cumhuriyeti

- Yeni kalkınma okuryazarlığı – Yunan tarzının iyileşmesi

- Restorasyon.  Kültürel bir ekonomi olarak turizm

- Bugünkü Pontus sorunu.  İki cephede savaşlar ve zaferler

- Küçük Asya Türkiye'yi çileden çıkarıyor.  Nokta, eski bir kimliğin geri dönüşü

- Bir Avrupa meselesi olarak Pontus meselesi

- PASOK'tan KKKASOR'a.  Tarihsel bir girişimin yozlaşması,

- Birleşmiş Milletler'de Pontus Sorunu

- Yunan kalitesi ve gelişimi.  Yeni ittifak

- Tarımseverlik.  Kırsal rönesans, yeni kırsallık

- Bugünkü Pontus sorunu.  BM'de Pontus meselesi

- Şehir ve yer eğitimi

- İki açıklama ve bir ifade

- Demokrasi, kalkınma, küreselleşme Yeni siyaset fikirleri

Pontuslular.  Hafıza hakkı

- İki cephede kavga.  Pontus soykırımının tanınması

- Romanya: Yeni bir şehrin mimarisi

- Hakikat ve kurtuluş yolunda
Yunanistan planımız.  Siyasete gel

- PASOK fikirleri, ilkeleri ve bürokrasisi 1974-1998.


Ve şahsen: Michalis Charalambidis'le otuz üç yıl önce tanıştım.  Aramızda gelişen ilişki benzersizdi.  Diğerlerinin yanı sıra arkadaşın ve kişinin görüldüğü zor zamanlarda bana destek oldu.  Kısacası Büyük İskender'in dediği gibi benim için güzel bir hayattı.  Onda, ideal şehri tasarlarken şehrin yöneticilerinin, yani koruyucularının ana karakteristiklerinin bilgeliğe sahip olması gerektiğini yazan Platon'un şu büyük sözünü uygulamalı olarak gördüm: "Ya krallar felsefe yapmalı ya da filozoflar yönetmeli."  Bu Platon'un devlet ve politika görüşüydü, Michalis Charalambidis'in hayatıydı.

 Michalis Charalambidis'e derin bir üzüntüyle veda ediyorum, çünkü kendimden birini kaybediyorum, büyük vizyonere, özverili adama, ideologa, son ana kadar borcunu her şeyin korunması için her şeyden üstün tutan kampanyacıya veda ediyorum. anısı, Soykırımın uluslararası alanda tanınmasının koşullarını gündeme getiren aydın, Türkiye gibi totaliter rejimlere karşı savaşmak zorunda kalan özgürlükleri için mücadele eden tüm halkların yanında yer alan Yunan.

Fikirleri ve duruşları, örneği ve modeli zaman içinde bana eşlik edecek ve hayatımı tanımlamaya devam edecek olan dostuma, yazara, siyasetçiye, Yunanlıya, adama ve eminim ki Helenizm'e veda ediyorum.

 Sevgili Mikail, Mutlu Diriliş, Mutlu Cennet ve Mutlu Diriliş!

 Not: Sevgili Michalis Charalambidis'e son Selam 29 Mart Cuma günü saat 10:30'da gerçekleşecek.  Cenaze töreni, popüler bir hac ziyareti amacıyla Atina'nın Birinci Mezarlığı'nda ve 30 Mart Cumartesi günü saat 11.00'de Dedeağaç'taki Agios Christopher Aetochori Kutsal Kilisesi'nde gerçekleştirilecek, cenaze töreni gerçekleştirilecek. ilahiler söylendi ve ardından cenaze töreni gerçekleşti.  Michael'ın ailesinin isteği üzerine, dileyenlerden çelenk yerine, geçen yaz Evros'taki büyük yangında yıkılan Aetochori'deki Kurtarıcı'nın Başkalaşım Kutsal Kilisesi'nin yeniden inşasına katkıda bulunmaları isteniyor.  Kutsal Tapınak, Soykırım'dan sonra Santa tou Pontos'tan Aetochori'ye yerleşen Michalis'in ataları tarafından inşa edilmişti...

 Theofanis Malkidis
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder